Total Pageviews

Friday, May 20, 2011

RASA KITA - MEE BANDUNG





Mee Bandung..Mee Bandung tu yang dok buat teringat-ingatlak...kenalah buat...bahan semua ada..pe lagi mulakanlah operasi...sangup tak makan nasi kerana Mee Bandung, makan kena panas-panas baru sedappp... 

Bahan-Bahan

1 peket mee kuning
4-6 ekor udang basah
50g udang kering + geragau (kisar)
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 tangkaicili kering
1/4 cawan kacang tanah (goreng & kisar)
4 biji telur
sawi (celur)
bawang goreng
Air rebusan daging
gula
garam

Penyediaannya

Celur mee kuning & sawi.. toskan
Kisar bawang besar, bawang putih dan cili kering
Tumis semua bahan yang telah dikisar termasuk udang kering tadi hingga naik bau
Kemudian masukkan air rebusan daging & udang basah
Seterusnya masukkan garam & gula..kecilakn api
untuk pecahkan telur satu persatu
Selepas ia mendidih bolehlah dituangkan keatas mee yang telah dicelur tadi.
Hias dengan sawi dan bawang goreng
Bolehlah dihidangkan kepada tetamu yang datang




No comments:

Post a Comment