Total Pageviews

Monday, May 30, 2011

RASA KITA - APAM GULA HANGUS



Apam gula hangus...resepi nie diambik daripada blog kak Yatie...tq akak...bahan-bahan dia taklah susah mana mula-mula buat gula hangus menggunakan 1 cawan gula pasir...bila gula tadi dah berubah warna..kepada keperangan masukkan 1 cawan air panas...so jadilah dah gula hangus...sejukkan.

Step 2 lak ambil 2 biji telur dari peti sejuk...masukkan dalam blender..diikuti 2 sudu butter..1/2 cawan minyak masak dan 2 sudu susu...blend selama 3 minit..

Lepas tu..masukkan air gula hangus yang telah sejuk dan 1 sudu teh bikarbonat dalam blender tadi..blend lagi sehingga sebati. Barulah masukkan tepung gandum  1  1/2 cawan dalam blender tadi kisar bersama bahan-bahan tadi.

Bolehlah dimasukkan kedalam loyang atau bekas-bekas kecil...kukus dalam 15 minit...tengok hasilnya..jeng2..cam kat gambar bawah nie...gebu dan rasanya sedap..taklah terlalu manis..elok2 je rasanya



2 comments:

  1. selamat pagi khamis sue..
    alamak................ peberet kita nie..
    awak.... jangan kita tatap lama2 kek apam gula hangus awak udahlah...

    batal puasa kita.. heheheh

    PS: simpan utk berbuka boleh kan???mai2 post kat citarasa rinduan.. hhahhaha

    ReplyDelete
  2. bagus betul ayu nie..puasa...no hal lah ayu kalau ada lagi apa salahnya...

    ReplyDelete