Total Pageviews

Sunday, July 10, 2011

NASI AYAM


Nasi ayam... pilihan makan tengahari...ayam goreng madu bila pekena dengan nasi ayam memang best...tak yah masak lauk banyak2..yang penting..ada sup, sos dan kicap..penambah rasa..sudah cukup..kira memang jimat masa dan tenaga.

Bahan-bahannya:

2 cawan beras
1/4 bawang besar
bawang putih
2 kiub ayam
madu
kicap pekat
1/2 ekor ayam
1 sup bunjut adabi
sos tiram
1/2 inci halia
lada merah
minyak masak
air


untuk hiasan/ ulam
daun bawang
timun/ salad
tomato
bawang goreng

Cara penyediaannya:

Bersihkan ayam...potong ikut suka...tumbuk bawang putih dan halia..tumis dengan sedikit minyak hingga perang..seterusnya masukkan air, ayam, sup bunjut dan kuib ayam..masak sehingga ayam masak..untuk masak nasi bersihkan beras..ambil 2 cawan sup ayam..untuk masak nasi...masak seperti biasa...Kemudian keluarkan ayam..perap ayam dengan sos tiram, kicap pekat dan madu...goreng dengan minyak penuh..untuk sos kicap...mayang bawang putih...tumiskan sedikit..masukkan kicap dan sedikit sup ayam...akhir sekali untuk sos lada...tumbukkan lada merah dan bawang putih...masukkan sos lada dan sedikit air.

No comments:

Post a Comment