Apam gula hangus...resepi nie diambik daripada blog kak Yatie...tq akak...bahan-bahan dia taklah susah mana mula-mula buat gula hangus menggunakan 1 cawan gula pasir...bila gula tadi dah berubah warna..kepada keperangan masukkan 1 cawan air panas...so jadilah dah gula hangus...sejukkan.
Step 2 lak ambil 2 biji telur dari peti sejuk...masukkan dalam blender..diikuti 2 sudu butter..1/2 cawan minyak masak dan 2 sudu susu...blend selama 3 minit..
Lepas tu..masukkan air gula hangus yang telah sejuk dan 1 sudu teh bikarbonat dalam blender tadi..blend lagi sehingga sebati. Barulah masukkan tepung gandum 1 1/2 cawan dalam blender tadi kisar bersama bahan-bahan tadi.
Bolehlah dimasukkan kedalam loyang atau bekas-bekas kecil...kukus dalam 15 minit...tengok hasilnya..jeng2..cam kat gambar bawah nie...gebu dan rasanya sedap..taklah terlalu manis..elok2 je rasanya
selamat pagi khamis sue..
ReplyDeletealamak................ peberet kita nie..
awak.... jangan kita tatap lama2 kek apam gula hangus awak udahlah...
batal puasa kita.. heheheh
PS: simpan utk berbuka boleh kan???mai2 post kat citarasa rinduan.. hhahhaha
bagus betul ayu nie..puasa...no hal lah ayu kalau ada lagi apa salahnya...
ReplyDelete